sunnuntai 7. joulukuuta 2014

Ensimmäiset luvut (1-2)

Kirja alkaa tylsästi. Minun täytyy sijoittua kauas puhelimestani, sillä muuten vain silmäilisin tekstiä lukematta ainuttakaan kokonaista lausetta. Vuosi on 1947 ja toinen maailmansota on ohi. Tylsästä aloituksesta huolimatta luen jokaisen sanan, sillä Waters kuvaa yksityiskohtia mielenkiintoisesti ja innostavasti.
Waters esittelee lukijalle kirjan päähenkilöt Kayn, Duncanin, Vivin ja Helenin. Heillä jokaisella on oma yksityiselämänsä ja sen tuomat ongelmat. Kay vaikuttaa yksinäiseltä ja surulliselta, Helenillä on mustasukkainen tyttöystävästään. Viv on suhteessa varatun miehen kanssa ja kantaa huolta veljensä Duncanin valinnoista elämässä. Kaikkitietävä kertoja vaihtaa sulavasti perspektiiviä henkilöhahmosta toiseen, mikä tekee kerronnasta mukavan vaihtelevan.
Ensimmäisessä  luvussa selviää suurpiirteisesti mitä nuoret ovat tehneet sodan aikana ja mitä he puuhailevat nyt. Etenkin Duncanin menneisyys on arvoituksellinen (ja kiehtova); minusta tuntuu että hän on syyllistynyt joko johonkin todella vakavaan ja kiellettyyn rikokseen, tai sitten yleisesti paheksuttuun asiaan. Selaillessani sivuja eteenpäin uskon lisäksi saavani kirjailijalta vihjauksia Duncanin seksuaalisuudesta - onko se hänen salaisuutensa? Uskon, että ainakin osittain on. Odotan innolla sitä hetkeä, jolloin voin varmistua tästä.
Vaikka jokaisella on omia asioita hoidettavana, heidän arkensa sulautuu osittain yhteen. Esimerkiksi Viv ja Helen esittelevät yhdessä työkseen ihmisille potentiaalisia seurustelukumppaneita. Mietin, onko tällainen palvelu ollut olemassa 40-luvulla, ja jos oli, oliko sillä paljon kysyntää? Sota jätti taakseen paljon leskiä, joten luultavasti oli. Pidän Watersin tyylistä pudotella tämänkaltaisia pikku vihjeitä juoneen, tiedonmuruja sodan tapahtumista ja seurauksista. Vaikka en ole asiantuntija, osaan tunnistaa näitä vihjeitä ja jään pohtimaan niitä. Tämä tekee lukemisesta mielekkäämpää!


Toisessa luvussa kuvataan huolettomia tapahtumia: Viv on piknikillä rakastajansa kanssa, Helen oluella puistossa tyttöystävänsä kanssa, Duncan tapaa vanhan tuttavansa… Kuitenkin mielestäni tekstissä on jatkuvasti se tietynlainen tumma sävy ja jännittynyt tunnelma. Tuntuu, että henkilöhahmojen täytyy tukahduttaa omia tunteitaan ja varoa tekemisiään. Alan ihmetellä, koska väkivaltaisuudet oikein alkavat. Ilmapiiri on varovainen, kun keskustellaan sodan tapahtumista.
Hahmojen menneisyys alkaa vähitellen hahmottua. Nihkeän alun jälkeen tarina on alkanut kiinnostaa, ei pelkästään hahmojen vaan myös historian kannalta. Kiintoisan säväyksen tarinaan tuovat homoseksuaaliset hahmot - Waters onkin tunnettu lesboista kirjoissaan. Tällä aiheella ei kuitenkaan mässäillä turhia, yleensäkin eroottiset kohtaukset ovat (melkein) rajoitettu katseisiin, sanoihin ja tunteisiin.

Näiden kohtausten lisäksi myös miljöötä kuvaillaan pikkutarkasti, mikä välillä tuntuu rasittavalta, välillä hauskalta ja nokkelalta. Pidän Watersin tyylistä kuvata hahmojen ajatuksia: hän ei päästä lukijaa suoraan heidän päänsä sisään, vaan tiettyjä asiayhteyksiä tulee oivaltaa itse. Kirjaa lukiessa tunnen olevani jonkinlainen amatöörisalapoliisi, mikä on huvittavaa!

4 kommenttia:

  1. Kerro, millaisia ajatuksia kirjan tapahtumat herättävät: Mitä ajattelisit, jos olisit itse henkilöiden paikalla? Miten kokisit elämän sodan varjostamassa yhteiskunnassa? Miten reagoisit niihin tilanteisiin, joihin päähenkilöt joutuvat?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vuonna 1947 sota ei ole enää varjostamassa, ainoastaan sen jättämät arvet. Koska Watersin kirja menee ajassa taaksepäin, on vaikeaa lukea jo tapahtuneita tapahtumia ilman minkäänlaista selitystä!
      Kirjan alussa en tajunnut ollenkaan, mihin se oli minua viemässä. Nyt luettuani vuoden 1944 tapahtumat olen selaillut v. 1947 uudelleen läpi ja saanut monta selitystä, ja huomannut, että kirjan rakenne on vähintäänkin oivaltava :-)
      En alussa oikein osannut reagoida päähenkilöiden tilanteeseen, mutta nyt ymmärrän niitä ihan uudella tavalla. Pitäisiköhän tästä kirjoittaa oma teksti..?

      Poista
  2. Ei ihmekkään, että kirjan tunnelma on tumma ja jännittynyt, sillä toinen maailmansota on varmasti musertanut erittäin monien elämän, eikä sellainen korjaudu pian tai ehkä koskaan vaikka sota päättyisikin..
    Waltersin hieman mysteerinen kirjoitustyyli kuulostaa oikein mielenkiintoiselta ja erilaiselta.
    Toivottavasti kirjasi osoittautui kiinnostavammaksi loppua kohden!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olet oikeassa, entisestä elämästä on suurin piirtein rauniot jäljellä! Lisäksi kaikki tuntuvat olevan allapäin tai vihaisia joko itselleen, toisille tai ylipäätään elämälle.
      Aikajärjestys on kieltämättä suuri mysteeri, mikä tuottikin päänvaivaa :D Nyt ollaan jo voiton puolella, ja kirja osoittautui hyvin antoisaksi luettavaksi! :)

      Poista